05.04.2023 11:21
Muş İli, merkez dâhil 6 İlçesi olup, köy sayısı 368 adettir. 1350 metre rakımda yerleşmiş olan Muş İli 8196 km² yüz ölçümüne sahiptir. Arazi varlığının %42’si tarım arazisi, %34’ü mera, %11,5’u çayırlık ve %9’u orman arazisinden oluşmaktadır. Tarım arazi ve mera varlığı bakımından zengin olan Muş ilinin hayvancılık potansiyeli de oldukça yüksektir. Muş ilinin küçükbaş hayvan varlığı yaklaşık 1 milyon baş, büyükbaş hayvan varlığı ise yaklaşık 300 bin baş civarındadır. Merkez ilçe, Bulanık ve Malazgirt ilçeleri sığır yetiştiriciliğinin yoğun yapıldığı alanlardır. Sığır varlığı itibariyle Türkiye’de ilk 15 İl içerisinde yer almaktadır. Yıllık yaklaşık 330 bin ton süt ve 9 bin ton et üretimi söz konusudur.
Muş İlindeki hayvancılığa yönelik gerçekleştirilen çalıştaylar sonucunda oluşturulan sektör raporlarından hareketle Muş İli sığırcılık sektörünün sorun alanlarını şu şekilde özetlemek mümkündür;
- Mevcut sığırlarda verim düşüklüğü ve nitelikli damızlık eksikliği,
- Yem bitkisi üretiminde yetersizlik ve hayvan beslemedeki sorunlar,
- Yetiştiricilerin ve hayvan bakıcılarının mesleki yeterliliklerinde yaşanan eksiklikler,
- Hayvan barınaklarından kaynaklı hayvan refahı ve hayvan sağlığı sorunu,
- Hayvan hastalıkları,
- Hayvancılıkta örgütlenme bilincinin eksikliği ve var olan örgütlerin etkin olamaması,
- Pazar ve pazarlama ile ilgili sorunlardan oluşmaktadır.
Muş Alparslan Üniversitesi, yerleşik bulunduğu Muş başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesinin hayvansal üretim alanındaki bölgesel stratejik hedefleri doğrultusunda sahanın ihtiyaçlarını gözeterek kalkınma odaklı bir hayvancılık projesi hazırlamış ve YÖK’ün Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programının ikinci çağrı dönemi için müracaat etmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda 12.12.2018 tarihinde üniversitemiz hayvancılık alanında Pilot Devlet Üniversitesi seçilmiştir.
Muş ili sığırcılık sektörünün sorun alanlarının çözümüne yönelik olarak birbirini tamamlayan bir dizi projenin hayata geçirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu itibarla, aşağıdaki alt projeleri ihtiva eden iş bu çatı proje hazırlanmıştır. Çatı Proje kapsamda;
- Hayvan yetiştiricilerinin mesleki yeterliliklerinin arttırılması projesi,
- Yetiştirici örgütü aracılığı ile Çiğ sütün soğuk zincirde toplanması ve pazarlanması projesi,
- Yetiştirici örgütü aracılığı ile sözleşmeli yem bitkisi üretimi ve pazarlanması projesi,
- Hayvansal üretime dayalı sanayinin geliştirilmesi projesi
Bu projelerin hayata geçirilmesi ile birlikte aşağıdaki gelişmeler sağlanacaktır;
- Yetiştirilen mesleki becerileri arttırılmasına bağlı olarak daha bilinçli ve ekonomik üretim söz konusu olacaktır.
- Yetiştirilen Sığır ırklarının genetik kaliteleri artacaktır.
- Kombine sığır ırkı yetiştiriciliğine bağlı olarak nitelikli damızlık düvenin yanı sıra çiğ süt ve karkas üretimi artacaktır.
- Üretimdeki artışa bağlı olarak hayvan ve hayvansal ürün ticaretine canlılık kazandırılacaktır.
- Süt toplamada soğuk zincir alt yapısının oluşturulması nedeniyle sanayicinin arzu ettiği biyolojik kalitede süt miktarı artacağından sütün değer fiyatıyla pazarlanmasını önü açılacaktır.
- Sığır ırklarında saflık arttıkça damızlık satışlarından dolayı maddi kazanç çoğalacağı için hayvancılık daha cazip hale gelecektir.
- Ahırlar daha modernize hale getirilmiş olacaktır.